Programma

09.30 Inloop en registratie 
U wordt bij binnenkomst geregistreerd en u ontvangt daarbij congresmateriaal. In het restaurant staat de koffie met wat lekkers voor u klaar!

09.45 Opening door de dagvoorzitter
Ineke Huibregtsen, directeur, Prinsenstichting.
 
10.00 Hoe herkent u gehechtheidsproblemen? En wat is het verschil met andere ontwikkelingsproblemen als ADHD en autisme?
Francien Dekker - van der Sande, kinder- en jeugdtherapeut (VKJP) / klinisch psycholoog, afdeling psychotherapie Bartiméus.
Francien Dekker is gespecialiseerd in de psychotherapeutische diagnostiek en behandeling van kinderen, jongeren en volwassenen met een visuele en/of verstandelijke beperking en een problematische gehechtheid, complex trauma of persoonlijkheidsstoornissen. Ze was actief betrokken bij het schrijven van de Richtlijn Problematische Gehechtheid voor de Jeugdzorg (2014). Zij is auteur van de boeken Signaleren van verstoord gehechtheidsgedrag en Mentaliseren kan je leren. Introductie in  Mentaliseren Bevorderende Begeleiding (MBB).

10.45 “Komt de taxi-chauffeur dan ook meepraten?” De mogelijkheden van psychotherapie bij mensen met een verstandelijke beperking.
Johanna Plug, GZ-psycholoog / psychotherapeut, Polikliniek Zodiak.
Mensen met een verstandelijke beperking lopen een sterk verhoogd risico op gehechtheidsproblemen en psychische problemen. Toch zien we ze nog opvallend weinig in de kamer van de psychotherapeut. In deze lezing vertelt Johanna Plug, aan de hand van sprekende voorbeelden, waarom psychotherapie juist wel nodig en passend kan zijn. Zij reikt handvatten aan voor behandelaars, maar ook voor andere hulpverleners, om deze kwetsbare, maar leuke doelgroep te kunnen bereiken. 

11.05 Koffie- en theepauze
In de ontvangstruimte serveren wij u koffie en thee met iets lekkers.

11.35 Eerste deelsessieronde
Tijdens dit symposium bezoekt u in twee rondes een deelsessie, u heeft hierbij voor iedere ronde keuze uit 3 verschillende sessies. Voor iedere ronde kunt u een eerste voorkeur en een reserve keuze opgeven.

 
12.35 Lunch
In het restaurant hebben wij een gevarieerde lunch voor u klaar staan en is er de gelegenheid om te kennis en ervaring uit te wisselen met aanwezige collega professionals.
 
13.35 Tweede deelsessieronde
Tijdens dit symposium bezoekt u in twee rondes een deelsessie, u heeft hierbij voor iedere ronde keuze uit 3 verschillende sessies. Voor iedere ronde kunt u een eerste voorkeur en een reserve keuze opgeven.
 
14.35 Koffie- en theepauze
In de ontvangstruimte serveren wij u een drankje en een gezonde lekkernij.

14.55 Nieuwe behandelvorm in de praktijk: Attachment Focused Family Therapy
Elien van Oostendorp, GZ-psycholoog en opleider NVRG. Tevens werkzaam als systeemtherapeut bij MoleMann Mental Health. 
Elien van Oostendorp is GZ-psycholoog, systeemtherapeut en opleider NVRG. Zij is werkzaam bij MoleMann Mental Health, een GGZ-instelling voor zowel volwassenen als kinderen, waarin het systeemwerken centraal staat. Ze is gespecialiseerd in gehechtheidsgerichte en emotiegerichte systeemtherapie. Zij stelt het volgende: “In de huidige systeemtherapeutische praktijk is de gehechtheidstheorie weer een erkende basis. Steeds meer neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat de mate en de aard van gehechtheid bepaalt in hoeverre ons brein ons toestaat om te functioneren in maatschappelijke, sociale en intieme relaties, en in hoeverre wij bijvoorbeeld in staat zijn onze emoties te kunnen reguleren.” Zij organiseert samen met anderen in Nederland de opleiding tot Attachment Focused Family Therapy, van Dan Hughes.
 
15.50 Vraag het de experts
Dit deel van het programma is voor u gereserveerd om vragen te stellen aan experts uit het veld. Onder leiding van de dagvoorzitter.
 
16.20 Plenaire samenvatting door de dagvoorzitter
We sluiten de dag af met samenvatting en slotconclusie. 

16.25 Informele borrel